Asuntokaupan kuntotarkastukset

Asuntokaupan yhteydessä tehdään asuntokaupan kuntotarkastus ohjeen ja KH-kortti 90-00394 mukaisia tarkastuksia. Tarkastuksessa on tärkeää, että tekijällä on oikea asenne ja puolueeton kanta kyseisen tarkastuksen suorittamiseksi.
Kiinteistövälittäjiin liiaksi sitoutuneilla tarkastajilla on usein varsin vaaleanpunaiset tarkastuslasit. Puolueelliset tarkastuksista seuraa usein oikeustoimia, joissa selvitetään miksi tarkastuksissa ei ole havaittu selviä riskirakenteita….
Ostajan ja myyjjän etuna on hyvin tehty tarkastus. Kannattaa tutustua esitteeseen ”tunne talosi, turvaa kauppasi” se on hometalkoiden projektimna syntynyt opsa myyjille ja ostajille.
Kiinteistövälittäjä ei saa määrätä kuntotarkastajaa, vaan se on vapaasti valittavissa ostajan ja myyjän halun mukaan. Mielellään vaikka kaksi tarkastajaa, koska kiinteistön kaupassa maakaarenmukaan ostajalla on velvoittava selonottoVELVOLLISUUS kiinteistön kunnosta.
Kiinteistövälittäjäliitto suosittelee ”Tunne talosi, turvaa kauppasi” – julkaisun jakamista erituyisesti omakotitalon ostajille ja myyjille.

Referenssinä mainittakoon, että olen tehnyt asuntojen tarkastuksia myyntiin useamman vuoden ajan, eikä minua ole kertaakaan haastettu oikeuteen havaitsemattomien rakennevirheiden takia. Myyjät joskus valittavat, että tarkastus oli liian perusteellinen, mutta he eivät ymmärrä, että kokonaisuutena on varsinkin heidän etunsa ja oikeusturvansa mukaista, että tarkastaja havaitsee mahdolliset piiloviatkin ja ne mainitaan selkeästi kuntoraportissa.

olen ollut mukana www.hometalkoot.fi asiantuntijana

Vastaanottokatselmukset ja takuutarkastukset

Rakennus- tai korjausurakan vaiheiden tai kokonaisuuden valmistumisen jälkeen tilaaja ottaa suorituksen vastaan tekemällä vastaanottokatselmuksen. Vastaanotossa tarkistetaan sopimuksen mukaiset työt ja hyväksytään ne yhdessä valvojan ja urakoitsijan kanssa suoritetuksi.
Tarjoammekin riippumatonta konsultointia ja valvontaa tarvittavien katselmusten ja vastaanotto- ja vuositakuutarkastusten tueksi, jotta vältyttäisiin mahdollisilta turhilta epäselvyyksiltä ja kiistoilta jolloin takuu voi alkaa hankaluuksitta.
olemme hankkineet pätevyyden toimia puolueettomana rakennusalan asiantuntijana, RTKL raadin hyväksymänä asiantuntijana. Etukäteen tehdyt sovittelut välttävät hinnakkailta oikeuden käynneiltä.

RKL raadin asiantuntijalla on laajemmat oikeuidet, kuin tavaran tarkastajilla.
Raadin hyväksymällä asintuntijalla on oikeus tehdä kustanusarvuioita ja tehdä myös sovintoehdotuksia.

Useita talokauppariitoja ja urakkariitoja on tämän ansiosta vältynyt menemästä oikeuteen. Järjestelmä on jo 25 vuotta vanha ja käytössä etenkin pääkaupunkiseudulla.

RKL-raadin hyväksymä rakennusasiantuntija saa pyydettäessä antaa sovintoehdotuksia ja lausuntoja kiistakysymyksissä, ettei riidat menisi liian pitkälle ja oikeuteen.

Oikeudessa yleensä molemmat häviävät paljon rahaa ja kiinteistö on edelleen korjaamatta!